Onze visie op
Industrie en grondstoffen
Nederland moet in 2030 50% minder primaire grondstoffen gebruiken en in 2050 een volledig circulaire economie zijn. Met de invulling van deze stevige ambitie wordt een belangrijke bijdrage geleverd aan een toekomstbestendige en duurzame economie en een leefbare aarde voor toekomstige generaties. Volgens cijfers van het ICER 2023 bestaat in Nederland nog geen 15% van de ingezette grondstoffen uit hergebruikte materialen (zie figuur 1). Bovendien beschikt Nederland over een aantal sterke en geïntegreerde industrieclusters, maar deze draaien voor het grootste deel op geïmporteerde fossiele grondstoffen en brandstoffen.
De grondstoffentransitie: uitdagingen en kansen
Nog een lange weg te gaan dus. De ambitie om een volledig circulaire economie te zijn (zonder dat we nu al weten hoe deze eruit ziet) en onderweg naar net-zero in emissies te gaan vragen om een doortastende aanpak van alle betrokken stakeholders.
In eerste instantie zullen we dus zoveel mogelijk moeten inzetten op het verminderen van gebruik van nieuwe grondstoffen, door bijvoorbeeld bewuster te consumeren en door zoveel mogelijk hergebruik en recycling. Ondertussen in de overgang naar volledig circulair moeten we ons voor de inzet van nieuwe grondstoffen richten op duurzame koolstofbronnen zoals biomassa, CO2 en afval/plastics (zie figuur 2).
De beschikbaarheid van de juiste en voldoende toekomstbestendige koolstoffen zoals biomassa, afval, CO2 en waterstof en het verkrijgen en zorgvuldig omgaan met (gerecyclede) kritische grondstoffen is cruciaal (zie figuur 3). Inzet hierop is dus no-regret.
Beschikbaarheid van toekomstbestendige koolstoffen en kritische grondstoffen zijn ook een belangrijke voorwaarde voor het aantrekken van nieuwe procestechnologieën voor bijvoorbeeld de chemie, zoals korte keten chemische recycling en uitbreiden van bestaande mechanische recycling. Innovatie, start-ups, pilots en demo’s etc zoeken samenwerking met bestaande partners om de sprong te maken naar meer massa en meer impact. Goede vestigingsvoorwaarden voor deze partijen is cruciaal. Het kan partijen en grondstoffen voor langere tijd binden en daarmee leveringszekerheid versterken.
Nu is er zo langzaamaan wel consensus over de ambitie. De stip op de horizon is gezet en wordt steeds breder gedragen, zowel regionaal, nationaal en zelfs globaal. De uitdaging zit hem vooral in welke stappen we nu nemen en welke stappen later om die ambitie te realiseren. Wie wil vooraan meedoen en wie vindt het prima om te volgen. En hoe gaan we de pioniers helpen en zorgen we tegelijk dat de innovaties ook beschikbaar zijn voor een massale invoering, zodat we echt meters gaan maken.
En daar komt de kracht van het ‘stakeholder engagement’ goed van pas. Een gedegen stakeholder engagement aanpak heeft zoveel belangrijke voordelen om circulaire transities een boost te geven. Het leidt tot een verbeterde besluitvorming, het zorgt voor een grotere acceptatie bij ingrijpende veranderingen, het draagt bij aan innovatieve oplossingen en creatieve ideeën en bovenal zorgt het voor begrip en vertrouwen in elkaar: de basis voor goede relaties die essentieel zijn voor succesvolle langdurige samenwerkingen.
Onze aanpak
Stakeholder engagement
Inzet van stakeholder engagement staat centraal bij de &flux aanpak! Wij hebben bewezen dat we de transitie in beweging krijgen door met de ambitie als uitgangspunt te werken naar een plan van aanpak, welke met de betrokken stakeholders kan worden uitgevoerd. Omdat we vanaf het begin de betrokken partijen bij elkaar brengen en de benodigde informatie op tafel krijgen. Hiermee zorgen we dat alle partijen in de keten voor meer begrip voor elkaar krijgen. Zo komen we vooruit.
Dat hebben we al gedaan voor diverse vraagstukken die nauw verbonden zijn met de circulaire economie, zoals oplossingen in de circulaire energietransitie, de roadmap voor circulair plaatmateriaal, regionale samenwerking in een waterstof-ecosysteem, CCU-mogelijkheden voor bedrijven en toekomstbestendige koolstofstromen in de Zuid-Hollandse industrie.
&flux en Circulaire economie
De grondstoffentransitie is een essentieel onderdeel van een circulaire economie. Om dit te realiseren richten wij ons op ketenprojecten en -samenwerkingen. Meer weten?