Transitie landelijk gebied op het Eiland van Dordrecht
Het Eiland van Dordrecht is een van de gebiedsprogramma’s binnen de Zuid-Hollandse Delta waar wordt gewerkt aan het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG). &flux is door de provincie Zuid-Holland gevraagd om hierbij het proces te begeleiden. Een complexe uitdaging, maar zeker geen onmogelijke!
Transitie Landelijk Gebied – Het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG) is een initiatief van de Nederlandse overheid dat tot doel heeft diverse uitdagingen in het landelijk gebied aan te pakken, zoals natuurbehoud, waterkwaliteit, stikstof en klimaatverandering. Om de nationale doelstellingen effectief aan te pakken is samenwerking op alle niveaus van cruciaal belang. In de Zuid-Hollandse Delta wordt er per eiland gekeken naar hoe grondeigenaren en gebruikers van het gebied kunnen omgaan met de NPLG-doelen op water, klimaat, natuur en stikstof. Het Eiland van Dordrecht is hier een van.
De transitieopgave voor het landelijk gebied op het Eiland van Dordrecht schuilt in de complexe uitdaging om te voldoen aan strikte Europese eisen en normen met betrekking tot water, stikstof, klimaat en natuur, zoals bepaald binnen het NPLG en ZH-PLG. Deze opgave overstijgt traditionele milieudoelen en vereist een integrale gebiedsgerichte benadering, waarbij niet alleen milieukwesties, maar ook andere aspecten binnen het landelijk gebied direct meegenomen worden. Dit wordt gecompliceerd omdat er al veel processen op het eiland zijn die overlappen met de doelen van het ZH-PLG. Een strategie die al deze processen verbindt en eventuele problemen oplost, is de sleutel tot een goede uitvoering van de doelen van het ZH-PLG.
De specifieke kenmerken van het Eiland van Dordrecht, namelijk een overzichtelijke context, een beperkt aantal grondeigenaren en gebruikers, bieden ruimte voor een pragmatische aanpak. Deze aanpak is concreet en tastbaar, waardoor een haalbare en realistische implementatie binnen handbereik komt. De transitieopgave gaat verder dan het aanpakken van milieudoelen; het is een kans om het landelijk gebied van het Eiland van Dordrecht te transformeren naar een veerkrachtig en vitaal gebied voor de komende generaties.
We streven naar een zorgvuldige aanpak die de belangen van alle betrokkenen waarborgt. Dit doen we door met alle belanghebbende samen te werken op een ethische en doelgerichte manier. Hierbij staat de volgende aanpak centraal:
We betrekken actief alle relevante stakeholders om een diversiteit aan perspectieven te waarborgen en creëren een inclusieve omgeving waarin alle belanghebbenden een stem hebben.
We leggen de basis voor een sterke samenwerkingscultuur door vertrouwen op te bouwen, waarbij openheid, transparantie en respect essentiële elementen zijn om het vertrouwen van stakeholders te winnen.
Belanghebbenden worden betrokken bij alle fasen van het onderzoek, van probleemdefinitie tot het formuleren van oplossingen. We streven naar gezamenlijke besluitvorming om diverse belangen te integreren.
We zorgen voor een continue communicatiestroom om stakeholders op de hoogte te houden van de voortgang van het onderzoek en bieden ruimte voor feedback en suggesties om de betrokkenheid te bevorderen.
We faciliteren open en constructieve dialogen tussen stakeholders om verschillende perspectieven te begrijpen en aan te moedigen dat men vrijuit ideeën en zorgen kan delen.
We delen actief onderzoeksbevindingen met stakeholders om transparantie te waarborgen en organiseren bijeenkomsten of presentaties om de resultaten gezamenlijk te interpreteren.
Wij werken enkel aan projecten waar we echt in geloven. Dit project sluit aan bij het thema “Transitie landelijk gebied” en onze visie op duurzaamheid en toekomstbestendigheid. Het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG) is een vooruitziende stap naar een veerkrachtige en duurzame toekomst. Hoewel het een complexe opgave is met de nodige onzekerheden, geloven we dat juist in die onzekerheid en complexiteit vaak de oplossing schuilt.
Door gezamenlijk aan een voorstelbare toekomst te werken, gaan we uitdagingen aan die voor individuele organisaties vaak onmogelijk lijken. Deze aanpak voor de “Transitie landelijk gebied” bevordert niet alleen groei en ontwikkeling, maar stelt ons ook in staat om te anticiperen op toekomstige veranderingen en uitdagingen. Het project biedt een kans om samen op zoek te gaan naar een nieuwe toekomst waarin we meer waarde creëren en tegelijkertijd onze impact op het milieu verminderen.
Benieuwd wat we nog meer doen in de Zuid-Hollandse Delta? Zie ons project op Voorne-Putten. Of bekijk onze andere projecten binnen het thema Transitie landelijk gebied.
Kom in contact
Meer weten over dit project?
Of over ons werk binnen Transitie landelijk gebied? Neem vrijblijvend contact op Petrus.