&flux maakt gebruik van cookies om de bezoekers van onze website de best mogelijke ervaring te bieden en voor het analyseren van bezoekersgedrag waarmee we onze website kunnen verbeteren.

Onze visie op

Warmtetransitie

Om de klimaatdoelstellingen van 2030 en 2050 te behalen, moet de warmtetransitie nu écht in beweging komen. Bij &flux werken we aan concrete en uitvoerbare oplossingen om gemeenten te ondersteunen aardgasvrij te worden. Dit is een grote uitdaging, maar met de juiste aanpak en samenwerking kunnen we deze gedeelde doelstelling bereiken. Samen krijgen we de transitie in beweging.

Wat is de warmtetransitie? 


De warmtetransitie is de overstap van fossiele brandstoffen, aardgas, naar duurzame warmtebronnen. Deze transitie is cruciaal om onze CO₂-uitstoot te reduceren en de klimaatdoelen voor 2030 en 2050 te halen. Er zijn twee belangrijke alternatieven voor aardgas: 

Warmtenetten

Dit zijn collectieve verwarmingssystemen die gebruik maken van bijvoorbeeld restwarmte, oppervlakte- of afvalwater of geothermie. Deze systemen kunnen op grotere schaal werken en worden vaak toegepast in wijken of bedrijventerreinen. Een voordeel is dat ze de woningbouwcorporaties en bewoners helpen zonder dat elke woning een volledige renovatie nodig heeft. Een warmtenet zorgt voor een efficiënte, schaalbare oplossing waarmee je veel woningen kunt bereiken.

Warmtetransitie warmtenet
Figuur 1: Warmtenet

All-electric systemen

Dit zijn vooral individuele systemen die woningen zelfstandig kunnen aanleggen, zoals een warmtepomp. Een warmtepomp haalt warmte uit bijvoorbeeld de buitenlucht, de bodem of water om een gebouw te verwarmen. Het is heel energiezuinig, omdat het meer warmte levert dan de elektriciteit die het verbruikt, en draagt bij aan een lagere CO₂-uitstoot. Wel vraagt het systeem relatief veel ruimte en kan de initiële investering voor installatie in de woning hoog zijn.

Warmtepomp
Figuur 2: Warmtepomp

Onze aanpak

Bij &flux werken we samen met onze opdrachtgevers – gemeenten – en partners om de warmtetransitie concreet en uitvoerbaar te maken. Van strategie tot realisatie: we zorgen dat plannen niet op papier blijven, maar daadwerkelijk impact maken.

Ons stappenplan bij warmtetransities

Warmtetransitie vraag aanbod

1. Warmtevraag en -aanbod in kaart brengen  
We starten met een grondige analyse: welke technieken zijn nodig om aan de warmtevraag te voldoen? Door inzicht te geven in warmtebronnen en -behoeften, leggen we een stevige basis voor een lokaal energiesysteem.

Warmtetransitie positie

2. Positie van de gemeente bepalen
 
De rol van de gemeente in de warmtetransitie is cruciaal, omdat zij staat voor de belangen van de bewoners en de gemeente als geen ander kent. We brengen het handelingsperspectief voor de gemeente in kaart en vertalen dit naar hoe een gemeente zich kan positioneren in de strategie, de ontwikkeling van een lokaal warmtenet of een publiek warmtebedrijf. Dit omvat zowel beleidsmatige keuzes als het juridische en organisatorische kader.

Samenwerking warmtetransitie

3. Integrale samenwerking opzetten
 
De warmtetransitie kan alleen slagen door samenwerking. Welke partijen moeten betrokken worden? Hoe richt je die samenwerking in en op? Wij brengen stakeholders bij elkaar, zetten intenties om in acties en zorgen dat iedereen dezelfde richting op beweegt. 

Warmtetransitie actie

4. Van plan naar uitvoering: schop in de grond
 
Bij &flux stoppen we niet bij plannen en visies. Ons doel is om projecten concreet te maken. Wat is er nodig om écht aan de slag te gaan? Wij vertalen ideeën naar acties en zorgen ervoor dat de eerste schop in de grond gaat.  

Warmtetransitie draagvlak

5. Draagvlak creëren
 
Een succesvolle warmtetransitie vraagt om betrokkenheid van bewoners en bedrijven. We werken aan communicatie en participatie om eindgebruikers mee te krijgen. Draagvlak is niet alleen wenselijk, maar essentieel voor langdurige verandering.  

Warmtetransitie investeren

6. Kosteneffectief investeren  

De warmtetransitie brengt grote investeringen met zich mee. Vanaf 2026 verplicht de Wet collectieve warmtevoorziening een publiek meerderheidsbelang bij collectieve warmtesystemen. Wij ondersteunen opdrachtgevers met advies over kosteneffectieve duurzame technologieën en bieden procesbegeleiding bij het opzetten van lokale, publieke warmtenetten. Daarbij focussen we op valkuilen en risico’s om een solide en duurzame realisatie te garanderen.

Projecten warmtetransitie

In het project Warmtetransitie Voorne aan Zee hebben wij samengewerkt met de gemeente Voorne aan Zee om een concreet handelingsperspectief te ontwikkelen voor de overgang naar duurzame warmte. Dit omvatte een gedetailleerde analyse van stakeholders, het identificeren van kansen voor samenwerking, en het beoordelen van de haalbaarheid van lokale warmtebronnen. Het proces werd versterkt door gezamenlijke werksessies, wat leidde tot belangrijke inzichten voor de volgende stap: het opstellen van onder andere een Wijkuitvoeringsplan (WUP). Deze aanpak creëert een stevige basis voor de implementatie van een aardgasvrije gebouwde omgeving 


Tijdens het project Warmtetransitie Geldrop-Mierlo heeft de gemeente Geldrop-Mierlo in haar warmtetransitie visie twee wijken aangewezen als eerste aardgasvrije wijken in de gemeente. Voor de wijken Coevering en Kerkakkers worden dus de komende jaren plannen hiervoor ontwikkeld. Het proces tot deze planvorming is een echt participatief proces met veel initiatiefneming en enthousiasme van betrokken bewoners van de wijken. Wij hebben het proces in 2023 tot een buurtplan per wijk mogen begeleiden.   

Warmtetransitie warmtenet

Waarom werken met &flux? 


De warmtetransitie vraagt om visie, samenwerking en actie. Bij &flux combineren we strategische expertise met een praktische aanpak om gemeenten en organisaties te ondersteunen in hun ambitie om aardgasvrij te worden. Onze kracht ligt in het vertalen van complexe uitdagingen naar haalbare oplossingen en concrete resultaten. Wij brengen warmtebehoeften en -oplossingen in kaart en creëren duidelijke, haalbare plannen. We verbinden bewoners, gemeenten en andere partijen om samen draagvlak en impact te creëren. We zorgen dat projecten niet op papier blijven, maar daadwerkelijk uitgevoerd worden. Samen krijgen we de warmtetransitie in beweging. 

visualisatie van stakeholder engagement
Ons Team

Doorpraten over warmtetransitie?

Wouter maakt graag kennis met je!