&flux maakt gebruik van cookies om de bezoekers van onze website de best mogelijke ervaring te bieden en voor het analyseren van bezoekersgedrag waarmee we onze website kunnen verbeteren.

Het landelijk gebied gaat veranderen. Opgaven voor natuur, water en klimaat komen juist hier samen. Maar ook de landbouw en de leefbaarheid in het gebied staan onder druk. Dit vraagt om toekomstbestendige plannen waarin boeren, bewoners en natuurorganisaties worden meegenomen. &flux zet zich in voor de transitie landelijk gebied.  

De uitdaging

Een toekomstbestendig landelijk gebied

De transitie van het landelijk gebied raakt de mensen, bedrijven en natuur in de regio. Door de beperkte ruimte in het gebied zijn harde keuzes onvermijdelijk. Dit leidt tot groeiende spanningen en onzekerheden in het gebied. Processen lopen daarom vaak stuk. Hoe kunnen we toch tot een gezamenlijk toekomstperspectief komen?

&flux weet in dit soort processen altijd stappen voorwaarts te zetten. Wij zijn erin gespecialiseerd om bij uiteenlopende belangen succesvolle samenwerkingsverbanden te vormen. Juist als het moeilijk is en de spanningen oplopen. Via gebiedsprocessen werken wij aan het Nationaal Programma Landelijk Gebied, maar we kijken ook verder naar andere thema’s die spelen in het gebied zoals toekomstbestendige landbouw en recreatie. Belangrijk voor ons is om de menselijke maat niet uit het oog te verliezen. Zo realiseren we samen een toekomstbestendig landelijk gebied.

transitie landelijk gebied en de landbouw

Onze aanpak

Van strategie tot uitvoering

Vanuit de verbinding tussen de spelers in het landeljk gebied begeleiden wij hen bij het delen van visies en het vertalen daarvan naar succesvolle samenwerking en projecten. Want als we echt naar elkaar luisteren en van elkaar leren kunnen toekomstbestendige landbouw, natuur, landschap en recreatie elkaar juist versterken. Ons transitiemanagement strekt zich uit over drie niveaus; strategisch, tactisch en operationeel. 

Strategisch

Hoe vertaal je visie naar strategie? Bij het bepalen van concrete doelstellingen ondersteunen en sturen wij het proces van besluitvorming.

Wat is eigenlijk toekomstbestendige landbouw en hoe worden de ondernemer en de natuur daar beter van? Hoe integreren we de opgaven op het gebied van natuur, gewasbeschermingsmiddelen, waterkwantiteit en waterkwaliteit tot meerlaagse oplossingen? Hoe bouwen we aan een toekomstbestendige samenwerking tussen alle belanghebbenden? &flux schakelt continu tussen scope, governance en uitvoering om het beste uit de mensen en het proces te halen.

Tactisch

Om een doel te behalen, moet je weten welke stappen er gezet moeten worden. Een overzichtelijk stappenplan biedt bijvoorbeeld perspectief.

Slim schakelen en stapelen van opgaven leidt tot betere oplossingen in gebieden met een hoge ruimtedruk. Door bijvoorbeeld een natuurvriendelijke oever meer bergingscapaciteit te geven kan het gebied meer water vast houden maar ook meer water opvangen als dat nodig is. &flux initieert en begeleidt het gesprek tussen de partners om het hoogst haalbare resultaat te behalen.

Operationeel

Om echte impact te maken is &flux betrokken bij de uitvoer van programma’s in de praktijk.

Hoeveel waterberging hebben we nodig en hoe breed moet de groenblauwe dooradering zijn om ook voor biodiversiteit effectief te zijn? Wie neemt het beheer voor zijn rekening en welke doelsoorten moeten we in de gaten houden? Door middel van joint fact finding en een gezamenlijk leerproces begeleidt &flux de partners bij het concreet en uitvoerbaar maken van projecten.

Contact

Onze Impact

NPLG op Voorne-Putten

Voorne-Putten is een prachtig eiland waar de landbouw, de natuur en de dorpen de identiteit van het landschap hebben gevormd. Het gebied is geliefd door toeristen uit het hele land. Maar klimaatverandering, verzilting, nieuwe natuuropgaven, droogte en andere uitdagingen vragen om oplossingen. 

Binnen het kader van het Nationaal Programma Landelijk gebied begeleiden wij het proces op Voorne-Putten. Samen met grondeigenaren, overheden en andere belanghebbenden gaan we op zoek naar de identiteit van het eiland om een gezamenlijk toekomstperspectief voor dit eiland te realiseren. Door het adaptieve vermogen van het eiland en haar bewoners hebben wij vertrouwen dat Voorne-Putten in de toekomst een gezond, veilig en leefbaar gebied blijft. Dwars door alle politieke, bestuurlijke en inhoudelijke onzekerheid heen blijven we de verbinding op visie en inhoud tussen de partners zoeken. Op die basis kunnen we opgaven, samenwerking en projecten samen vorm geven. 

Waar wij trots op zijn

Projecten

transitie landelijk gebied
  • & Transitie landelijk gebied

Transitie landelijk gebied op het Eiland van Dordrecht


Project
kaart Voorne-Putten waar we werken aan de transitie landelijk geb
  • & Transitie landelijk gebied

Transitie landelijk gebied op Voorne-Putten


Project
Aan de slag namens LTO Noord
  • & Transitie landelijk gebied

Kennismatcher voor de melkveehouderij


Project

KENNISMAKEN?

Petrus maakt
graag kennis
met je!