Transitie landelijk gebied op IJsselmonde
De Provincie Zuid-Holland focust met haar gebiedsgerichte aanpak op een aantal deelgebieden in het ZH-PLG waar het Eiland van IJsselmonde er een van is. IJsselmonde is een bijzonder complex gebied waar naast grote onderwerpen zoals water, klimaat, natuur en stikstof ook stedelijke druk een grote rol speelt. Die complexiteit ontrafelen en vertalen naar echte projecten, dat is wat ons drijft!
Transitie Landelijk Gebied – De provincie Zuid-Holland investeert in een gebiedsgerichte aanpak van het Zuid-Hollands Programma Landelijk Gebied (ZH-PLG). Dit heeft tot doel om diverse uitdagingen in het landelijk gebied aan te pakken, zoals natuurbehoud, waterkwaliteit, stikstof en klimaatverandering. In de Zuid-Hollandse Delta wordt er per eiland gekeken naar hoe grondeigenaren en gebruikers van het gebied kunnen omgaan met de ZHPLG-doelen op water, klimaat, natuur en stikstof. Het Eiland van IJsselmonde is hier een van.
Over IJsselmonde
IJsselmonde is een eiland in de Maasdelta, gelegen in de provincie Zuid-Holland. Het eiland wordt omringd door de Nieuwe Maas aan de noordzijde, de Oude Maas aan de zuid- en westkant, en de Noord aan de oostzijde. IJsselmode kenmerkt zich door een hoge verstedelijking, met grote woonkernen, veel infrastructuur (zoals snelwegen, tunnels, bruggen en sporen) en bedrijvigheid.
Onze aanpak op IJsselmonde
Wij haken op IJsselmonde aan op bestaande processen en netwerken. Hiervoor vliegen wij de gebiedsgerichte aanpak aan via de herijking van de gebiedsvisie IJsselmonde ‘Landschapspark eiland IJsselmonde’ die gaat over de kwaliteiten van het buitengebied. We werken vanuit de Landschapstafel; een bestuurlijke samenwerking tussen de zes gemeenten op IJsselmonde (Albrandswaard, Barendrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Ridderkerk, Rotterdam en Zwijndrecht), de provincie Zuid-Holland, het Waterschap Hollandse Delta, Zuid-Hollands Landschap, Staatsbosbeheer en de Gebiedscoöperatie Buijtenland van Rhoon. Het doel van de landschapstafel is om een stimulans te geven aan het recreatief aantrekkelijker, toegankelijker en bruikbaarder maken van het groene landschap en daarmee aan de versterking van het economisch vestigingsklimaat. Wij verwerken de doelen van het ZH-PLG in de herijking van de visie en het proces van de Landschapstafel.
&flux en transitie landelijk gebied
We werken graag aan het thema ‘Transitie landelijk gebied’ omdat het aansluit bij onze visie op duurzaamheid en toekomstbestendigheid. De gebiedsgerichte aanpak op IJsselmonde is een belangrijke aanpak voor een veerkrachtige en duurzame toekomst. Hoewel het een complexe opgave is met de nodige onzekerheden, geloven we dat juist in die onzekerheid en complexiteit vaak de oplossing schuilt.
Door gezamenlijk aan een voorstelbare toekomst te werken, gaan we uitdagingen aan die voor individuele organisaties vaak onmogelijk lijken. Deze aanpak bevordert niet alleen groei en ontwikkeling, maar stelt ons ook in staat om te anticiperen op toekomstige veranderingen en uitdagingen. Het project biedt een kans om samen op zoek te gaan naar een nieuwe toekomst waarin we meer waarde creëren en tegelijkertijd onze impact op het milieu verminderen.
Benieuwd wat we nog meer doen in de Zuid-Hollandse Delta? Wij werken ook in andere gebieden aan het thema Transitie landelijk gebied. Bijvoorbeeld op Voorne Putten, het Eiland van Dordt en IJsselmonde, waar we ook procesbegeleiding voor het NPLG faciliteren.
Meer weten over Transitie Landelijk Gebied op Ijsselmonde?
Joost praat graag met je verder!