Infographics Klimaatadaptatie
  • BKZ
  • Nederland
  • 2020-2022
  • Thea

Maatregelen klimaatadaptatie en natuurinclusiviteit in de gebouwde omgeving 

Als we klimaatadaptief en natuurinclusief willen bouwen, zijn er verschillende maatregelen nodig om dat voor elkaar te krijgen. In opdracht van BKZ brachten wij dit in kaart. 

In 2020 inventariseerde &flux in opdracht van het ministerie van BZK welke klimaatadaptieve maatregelen goed implementeerbaar zijn, oftewel maatregelen die vakmensen zoals bouwers en projectontwikkelaars goed en op korte termijn toe kunnen passen in, op of aan gebouwen en in de publieke ruimte. Zie onze projectpagina voor de rapportages.  

In 2021 werkten we aan het vatten van de resultaten van de verkenning in een visuele en overzichtelijke infographic. Naast een infographic met klimaatadaptieve maatregelen, worden er nog vier andere infographics ontwikkeld, waaronder een over de financiering van klimaatadaptatie en het (tot nu toe nog onderbelichte) onderwerp hitte. Dit doen we in samenwerking met het infographics-bedrijf Clarify, waarbij &flux inhoudelijk meedenkt. 

In 2023 nemen Tien Nederlandse gemeenten deel aan de pilot rondom de “Menukaart hitte” die is ontwikkeld op verzoek van het ministerie van BZK. De menukaart heeft als doel om gemeentes te ondersteunen bij de ontwikkeling van lokaal hittebeleid en -programma’s voor de domeinen ‘gezondheid, gebied, gebouw’. De pilot loopt naar verwachting tot de zomer. Daarna volgt een nieuwe update van de menukaart waarbij de inzichten uit de pilots zullen worden verwerkt. 

Zo hopen we klimaatadaptatie tastbaarder en zichtbaarder te maken, en informatie vanuit heel Nederland te bundelen in één duidelijk overzicht.   

In bijgaande links zijn de eerste drie reeds afgeronde infographics te vinden:  

infographic over klimaatadaptieve maatregelen 

infographic over financiering van klimaatadaptatie 

infographic Menukaart hitte   

Meer weten?

&flux maakt gebruik van cookies om de bezoekers van onze website de best mogelijke ervaring te bieden en voor het analyseren van bezoekersgedrag waarmee we onze website kunnen verbeteren.