Havenbedrijf Rotterdam CCU hub: droom of realiteit?
Het Havenbedrijf Rotterdam staat voor de haven van vandaag én van morgen. Een haven met een grote diversiteit aan activiteiten, maar ook met een grote uitdaging om de transitie te maken naar een duurzaam en toekomstbestendig verdienvermogen, zeker met het (petro)chemische complex. Het Havenbedrijf Rotterdam heeft actieve ondersteuning gevraagd aan &flux in de aanloop naar en de ontwikkeling van een CCU-visie.
Aanleiding
Het Havenbedrijf Rotterdam staat voor de haven van vandaag én van morgen. Een haven met een grote diversiteit aan activiteiten, maar ook met een grote uitdaging om de transitie te maken naar een duurzaam en toekomstbestendig verdienvermogen, zeker met het (petro)chemische complex.
Het Haven Industrieel Complex (HIC) is traditioneel afhankelijk van fossiele grondstoffen, maar heeft in de afgelopen twee decennia al volop gewerkt aan de energietransitie en de verduurzaming van de industrie, met name in de energiesector en het brandstoffencluster. Om verder invulling te geven aan de verduurzaming van de industrie is de materialentransitie nu een van de belangrijkste uitdagingen voor het HIC. Naast de aandacht voor de zogeheten kritieke grondstoffen (critical raw materials) verkent het Havenbedrijf de mogelijkheden en kansen om de fossiele grondstoffen voor de industrie te vervangen door duurzame koolstoffen, zoals biomassa, afval en afgevangen CO2. Met de recente start van de aanleg van een nieuwe CO2 infrastructuur in de haven (Porthos, naast de bestaande OCAP-infrastructuur) en de toegenomen aandacht voor CO2 als koolstofbron voor bijvoorbeeld de chemie, werkt het Havenbedrijf nu aan een ambitieuze visie voor het gebruik van CO2 (Carbon Capture and Usage, CCU) in het HIC om de verduurzaming van het cluster te ondersteunen. Deze visie zal een belangrijke basis vormen voor de mate waarin en de wijze waarop het Havenbedrijf CCU eventueel kan faciliteren.
Opdracht
Het Havenbedrijf Rotterdam heeft actieve ondersteuning gevraagd in de aanloop naar en de ontwikkeling van deze CCU-visie. Het Havenbedrijf heeft &flux gevraagd om deze actieve ondersteuning te verzorgen, met focus op de regionale ontwikkelingen en toepassingsmogelijkheden van CCU. Voor deze opdracht wordt onder ‘de regio’, de Nederlandse industrie – Zuid-Holland, Moerdijk en Chemelot – verstaan en waar relevant de directe fysieke verbinding met de industrieclusters in het Roergebied (via Delta Rijn Corridor) en Antwerpen-Brugge.
Het Havenbedrijf heeft LUX Research gevraagd om een vergelijkbare analyse te maken voor CCU in het wereldwijde speelveld.
Om een gedegen visie te kunnen ontwikkelen heeft het Havenbedrijf in eerste instantie behoefte aan een overzichtelijke analyse van de ‘state of play’ rondom CCU. Hierin wordt in ieder geval aandacht besteed aan nationale en regionale ontwikkelingen op het gebied van technologie, milieu/klimaat, commercie, operationeel en beleid. Deze analyse legt de gedegen basis voor het identificeren van kansen en knelpunten in het handelingsperspectief voor het Havenbedrijf. De uiteindelijke conclusies en aanbevelingen worden door &flux en LUX samen afgestemd, zodat het Havenbedrijf van een duidelijk handelingsperspectief kan worden voorzien.
Meer weten over de verduurzamingsinitiatieven van het Havenbedrijf Rotterdam en onze rol in dit proces? Neem gerust contact met ons op!
Meer weten?
Leonoor praat graag met je verder!