Convenant Duurzaam Bouwen Utrecht
De provincie Utrecht staat voor een flinke bouwopgave. In de komende jaren zullen er maar liefst 100.000 woningen gebouwd worden. Deze ambitie brengt een dubbele uitdaging met zich mee. De huizen moeten niet alleen snel en betaalbaar gerealiseerd worden, maar ook bijdragen aan een duurzame toekomst. Hoe verenigen we deze doelen? Dit komt samen in het Convenant Duurzaam Bouwen. Een afsprakendocument die zorgt voor een eenduidige en duurzame aanpak van de bouwopgave.
Duurzame bouwopgave provincie Utrecht
Naast de woningbouwopgave werkt de provincie Utrecht aan de transitie naar een duurzame toekomst. Dit betekent bouwen zonder fossiele energiebronnen, met een focus op zoveel mogelijk circulair materiaalgebruik en een gezonde, klimaatbestendige leefomgeving. Het vraagt om woningen en wijken die over tientallen jaren nog steeds veilig en gezond kan wonen. In de regio Utrecht hebben de gemeenten Amersfoort en Utrecht, de provincie Utrecht en de ROM Utrecht Region de handen ineengeslagen. Samen met koplopers uit de bouwsector hebben zij een ambitie neergezet: toekomstbestendig bouwen, waarbij snelheid, betaalbaarheid en duurzaamheid hand in hand gaan.
Convenant Duurzaam bouwen
Om deze ambitie waar te kunnen maken, hebben we samen met publieke en private partijen in de regio Utrecht het Convenant Duurzaam Bouwen opgesteld. Dit convenant heeft gediend als basis voor het definitieve Convenant Duurzaam Bouwen, dat in oktober 2024 is vastgesteld. Inmiddels hebben 146 organisaties, waaronder tientallen gemeenten, hun handtekening onder dit convenant gezet. Het document vormt de basis voor regionale afspraken die zorgen voor een eenduidige en duurzame aanpak van de bouwopgave.
Waarom een convenant?
Het convenant creëert een “level playing field” waarin alle betrokken partijen – van gemeenten tot bouwbedrijven – gezamenlijk werken aan toekomstbestendige nieuwbouw. Door samen op te trekken, ontstaat er meer duidelijkheid in de markt én voldoende schaalgrootte om te leren, investeren en innoveren.
Wat staat er in het convenant?
Het afsprakendocument bestaat uit een algemeen deel, een randvoorwaardelijk deel en een inhoudelijk deel. De algemene afspraken gaan in op de ‘why’ van de afspraken en onderstreept het gezamenlijk streven van de partners naar het toekomstbestendig realiseren van de bouwopgave. De randvoorwaarden beschrijven hoe de ondertekenaars zich met elkaar gaan organiseren op de opgave. Het inhoudelijke deel maakt voor de thema’s energie, circulariteit, klimaatadaptatie, duurzame mobiliteit, biodiversiteit en natuurinclusiviteit en gezondheid de doelstellingen concreet. Deze doelen zijn gebaseerd op regionale, landelijke en internationale afspraken hierover. Vervolgens zijn de thema’s en bijbehorende doelen vertaald naar prestatie-indicatoren waarmee de doelstellingen concreet gemaakt worden. Ook voor deze indicatoren geldt dat we aansluiten bij de bestaande indicatoren die hiervoor al breed toegepast worden in de markt.
Niveaus van duurzaamheid
Om recht te doen aan lokale verschillen in omstandigheden, ambities en mogelijkheden van gemeenten en marktpartijen, kent het convenant drie duurzaamheidsniveaus:
- Brons: Net boven de wettelijke minimumeisen.
- Zilver: Een ambitieuzer niveau voor partijen die meer willen.
- Goud: Voor koplopers die een voortrekkersrol vervullen.
Dit systeem biedt flexibiliteit en stimuleert tegelijkertijd innovatie en groei naar hogere duurzaamheidsstandaarden.
Onze rol
&flux is vanaf de eerste fase betrokken geweest bij het proces om uiteindelijk tot het convenant te komen. Wij waren de regisseur van het proces. Daar hoorde een strak plan van aanpak bij en het inrichten van een coalition of the willing. En vanaf het eerste moment onze focus daarbij geweest ons op de mensen te richten. Te zoeken naar de energie, de impactgedrevenheid, het creëren van een gezamenlijke cultuur, te zoeken naar een balans in bloedgroepen. We zijn erg blij met het resultaat en de doorwerking.
Het Convenant Duurzaam Bouwen is een privaatrechtelijke overeenkomst tussen partijen die met elkaar deze ambitie nastreven en willen verwezenlijken. Deelname is uiteraard vrijwillig, maar niet vrijblijvend: het vraagt inzet en samenwerking om de gestelde doelen te bereiken.
In september 2022 hebben de Utrechtse gemeenten en ketenpartners het convenant ondertekend. Samen zetten zij zich in voor een regio die niet alleen nu, maar ook in de toekomst aantrekkelijk, duurzaam en leefbaar blijft.
Wil je meer weten over het Convenant Duurzaam Bouwen en hoe Utrecht werkt aan toekomstbestendig bouwen? Bekijk het volledige convenant hier.