Klimaatadaptatie en water
Klimaatverandering zorgt voor extremere neerslag, meer en langere hittegolven en toenemende periodes van droogte. Dit zien we nu al gebeuren, en de verwachtingen voor de toekomst zijn dat deze ontwikkelingen zich (steeds sneller) door zullen zetten. Daarom moeten we onze leefomgeving en watersystemen aanpassen aan het veranderende klimaat. Oftewel, een klimaatadaptief Nederland realiseren.
de uitdagingen
Nederland toekomsbestendig
Klimaatadaptatie is fundamenteel voor de bouwopgave in Nederland. We willen de komende jaren 1.000.000 woningen bijbouwen. Hoe krijgen we elk huis en elke straat klimaatbestendig? Dat geldt natuurlijk ook voor de bestaande stad en straat.
Ook de toekomst van water is uitdagend. In Nederland dreigen extreme overstromingen, droogteperioden en zoetwatertekorten. Hoe zorgen we voor veilig, voldoende en schoon water? En hoe zorgen we voor voldoende kwalitatief goed water? Niet alleen voor onszelf, maar ook voor de natuur. Kortom, we werken graag aan alle aspecten binnen het watersysteem: zowel voor wat betreft de kwaliteit als de kwantiteit. En we begrijpen de implicaties van ‘Water en bodem sturend’, zowel voor ruimtelijke puzzels en keuzes, klimaatbestendig bouwen als de transitie van het landelijk gebied en het NPLG.
Onze aanpak
Van strategie tot uitvoering
Samen met partijen die onze ambitie delen, werken wij aan alle bouwstenen die nodig zijn om klimaatadaptatie en een goed watersysteem de standaard te maken. Dat is de impact die we willen bereiken. Dit doen we op drie niveaus: strategisch, tactisch en operationeel. Waarbij op alle niveaus de opgaven van klimaatadaptatie en water altijd centraal staan.
Strategisch
Hoe vertaal je visie naar strategie? Bij het bepalen van concrete doelstellingen ondersteunen en sturen wij het proces van besluitvorming.
Welke sturingsmogelijkheden hebben gemeenten? Welke afwegingskaders zijn nodig voor duurzame woningbouw? Welke normen willen we voor drinkwatergebruik? Uiteindelijk doen we het samen: &flux maakt het verschil door partijen te laten committeren aan concrete ambities.
Tactisch
Om een doel te behalen, moet je weten welke stappen er gezet moeten worden. Een overzichtelijk stappenplan biedt bijvoorbeeld perspectief.
Op tactisch niveau kijken wij wat hiervoor nodig is in werkprocessen, in aanbestedingsvormen, in financieringsmechanieken, in bestuurlijke processen. Bijvoorbeeld door grote hoeveelheden informatie inzichtelijk te maken. Zo creëren wij een leidraad voor klimaatadaptatie.
Operationeel
Om echte impact te maken is &flux betrokken bij de uitvoer van programma’s in de praktijk.
Hoe leg je richtlijnen voor klimaatadaptatie vast? Welke klimaatmaatregelen zijn passend in jouw project? En wat zijn de kosten? Wij helpen je bij deze vragen.
ContactOnze Impact
Convenant Klimaatadaptief Bouwen
Klimaatadaptatie is onlosmakelijk verbonden met de woningbouwopgave in Nederland. Niet alleen moeten er stapels huizen worden bijgebouwd, deze huizen moeten toenemende weersextremen kunnen weerstaan. &flux heeft afgelopen jaren echte impact gemaakt om deze twee opgaves te verenigen. Het Convenant Klimaatadaptief Bouwen is hier een mooi voorbeeld van.
Dit Convenant kreeg, ook onder begeleiding van &flux, navolging in de provincie Utrecht en de Metropoolregio Amsterdam. Samen met meer dan 100 gemeentes, 11 waterschappen, 5 provincies, koploperbedrijven uit de bouw en ontwikkelsector, natuurorganisaties en brancheorganisaties heeft &flux concrete afspraken gemaakt, in deze drie verschillende regio’s. Een overeenkomst met duidelijke doelen en minimale prestatie-eisen die een perspectief biedt op de toekomst. Uniek omdat het voorliep op landelijke ontwikkelingen. Zo vormde het Convenant en de andere regionale afspraken mede de basis voor de Landelijke Maatlat Klimaatadaptief bouwen. Dit laat zien wat we willen én kunnen bereiken: klimaatadaptief bouwen is het nieuwe normaal.