Energietransitie
De energietransitie krijgt in Nederland vorm met de uitvoering van het Klimaatakkoord. 70% van alle elektriciteit moet in 2030 uit hernieuwbare bronnen komen. In 2050 dient de gehele gebouwde omgeving aardgasvrij te zijn. Ingrijpende veranderingen zijn nodig om hernieuwbare warmte en energie te genereren. Bedrijven, gemeenten, bewoners en netbeheerders spelen hierin een cruciale rol. &flux jaagt de energietransitie aan en werkt van strategie tot uitvoering om een duurzame energievoorziening in Nederland te realiseren.
De uitdaging
Een volledig duurzaam energiesysteem
&flux stuurt projecten aan en creëert waardevolle samenwerkingsverbanden. Zo houden we ons bezig met innovatieve warmte-koude strategieën, aardgasvrij projecten, slimme energiesystemen, systeemintegratie, een nieuwe energie-infrastructuur en een reductie van energieverbruik en broeikasgassen.
Onze aanpak
Van strategie tot uitvoering
Wij nemen het voortouw in het versnellen van de transitie naar duurzame energiebronnen door vanaf de start nauw samen te werken met betrokken partijen. Om de ambitieuze doelstellingen te behalen denken we proactief mee, maken we een plan van aanpak en voorzien we in de benodigde middelen. Dit doen we op drie niveaus: strategisch, tactisch en operationeel.
Strategisch
Hoe vertaal je visie naar strategie? Bij het bepalen van concrete doelstellingen ondersteunen en sturen wij het proces van besluitvorming.
Hoe kunnen we de lokale energievraag fossielvrij maken? Thema’s die hier een rol spelen zijn onder meer netcongestie, aanwezigheid van warmtebronnen en het optimaal integreren van energiesystemen. Maar ook draagvlak staat hierin centraal, hoe organiseer je dit? &flux richt zich niet alleen op de harde inhoud, maar bouwt ook aan nieuwe samenwerkingsverbanden.
Tactisch
Om een doel te behalen, moet je weten welke stappen er gezet moeten worden. Een overzichtelijk stappenplan biedt bijvoorbeeld perspectief.
Op tactisch niveau brengen wij het speelveld en handelingsperspectief in kaart. Bijvoorbeeld door stakeholder- en omgevingsanalyses, die laten zien welke partners een invloedrijke rol spelen en met welke factoren je rekening dient te houden. Daarnaast speelt bronnenstrategie een belangrijke rol, om gemeenten in staat te stellen te prioriteren en risico’s tijdig te adresseren. Hiervoor werken we binnen het publieke domein vaak met een programmatische aanpak. Maar ook door haalbare business cases op te stellen creëren wij een route naar het toekomstige energiesysteem.
Operationeel
Om echte impact te maken is &flux betrokken bij de uitvoer van programma’s in de praktijk.
Wij vertalen de tactische stappen naar uitvoering en borgen deze binnen de organisatie. Wij ondersteunen gemeenten bij het opstellen en uitvoeren van isolatie-aanpakken en gebiedsgerichte (wijk)aanpak ten behoeve van de energietransitie.
ContactOnze Impact
Warmtetransitie Voorne aan Zee
Alle gemeenten hebben een TransitieVisieWarmte (TVW) opgesteld en vastgelegd waarin voorkeuswijken zijn benoemd. Hoe je echter van deze visie komt tot daadwerkelijke uitvoering is niet zo eenvoudig. Ook de gemeente Voorne aan Zee was op zoek naar handelingsperspectief en concrete stappen.
Wij vertaalden de visie van de gemeente Voorne aan Zee naar een handelingsperspectief door onder andere het opstellen van een stakeholder analyse, het identificeren van koppelkansen, een indicatieve haalbaarheid van warmtebronnen uit te werken en gezamenlijke werksessies te organiseren met verschillende domeinen binnen de gemeente. De belangrijke adviezen en bevindingen bieden een solide basis voor de volgende fase: het opstellen en vaststellen van het Wijkuitvoeringsplan (WUP).