&flux maakt gebruik van cookies om de bezoekers van onze website de best mogelijke ervaring te bieden en voor het analyseren van bezoekersgedrag waarmee we onze website kunnen verbeteren.

Wat is er tot nu toe bereikt op het gebied van duurzaamheid? Hoe effectief zijn de genomen maatregelen? En hoe weten we of we op de goede weg zitten richting 2025? &flux biedt gemeenten een beleidsevaluatie duurzaamheid aan.

Met onze impactgerichte methodiek helpen we gemeenten om duurzaamheidsprogramma’s te evalueren en op basis van die inzichten nieuw toekomstbestendig beleid te ontwikkelen.

Om de Klimaatdoelstellingen van 2030 en 2050 te behalen hebben gemeenten een belangrijke publieke rol te vervullen. Zij nemen de verantwoordelijkheid om het Duurzaamheidsbeleid binnen hun eigen gemeente vorm te geven. Binnen de eigen organisatie en in samenwerking met inwoners, ondernemers en gebiedspartners.

Naast kansen om positieve maatschappelijke verandering teweeg te brengen brengt deze rol ook uitdagingen met zich mee. De Gemeenteraad en het College kunnen vragen stellen over het Duurzaamheidsbeleid zoals:

  • Welke resultaten en doelstellingen hebben we tot nu toe bereikt in de gemeente? Hoe hebben we bijgedragen aan landelijke en regionale doelstellingen?
  • Hoe doelmatig en doeltreffend zijn wij met onze duurzaamheidsactiviteiten geweest?
  • Hoe weten we of we op de goede weg zitten richting 2050?

Wie werkt aan Duurzaamheid krijgt veel van deze vragen op zich afgevuurd.  Van deze medewerkers wordt verwacht dat ze verantwoording afleggen aan hun leidinggevenden, Wethouder en de Gemeenteraad.

Om dit succesvol te kunnen doen ontstaat er op korte termijn behoefte aan:

  1. Onafhankelijke en objectieve evaluatie
  2. Overzicht en inzicht in meetbare resultaten en geleerde lessen
  3. Werkbare aanbevelingen voor verbetering op inhoud en proces

Hoe fijn zou het zijn……
Om zichtbaar te maken wat er tot nu toe is bereikt met duurzaamheid? Met een onafhankelijke expertbeoordeling van de meetbare resultaten? En aan belanghebbenden te kunnen rapporteren over de successen én uitdagingen van het Duurzaamheidbeleid?

&flux kan je helpen om een Duurzaamheidsprogramma te evalueren. Met een impactgerichte methodiek om te evalueren in vier fases.

  1. Verbinden

We stemmen de verwachtingen, instrumenten en uitgangspunten voor de evaluatie af met de opdrachtgever.

2. Verkennen en valideren

We starten het dataverzamelingsproces op basis van bronnenonderzoek en data-analyses. Vervolgens valideren we de geleverde inspanningen van de gemeenten in gesprek met belanghebbenden.

3. Verdiepen

We analyseren de verzamelde resultaten, verdiepen op effecten en verwachte impact op doelstellingen.

4. Verder brengen

We vertalen de geleerde lessen naar praktische beleidsaanbevelingen voor het nieuwe duurzaamheidsbeleid.

Een rapportage en presentatie van conclusies en aanbevelingen aan alle ambtelijke betrokkenen, de wethouder en Gemeenteraadsleden. Door visualisaties en goed onderbouwde conclusies krijgen zij een helder beeld van de voortgang per thema en inzicht in de verbeterpunten die kunnen bijdragen aan het behalen van de duurzaamheidsdoelstellingen

Onze werkwijze levert u naast een grondige en transparante beleidsevaluatie nog een aantal extra voordelen op:

  1. Door zelf een evaluatie te organiseren houd je dit thema uit de politiek en Rekenkamer.

2. De gesprekken met belanghebbenden dragen bij aan meer bewustwording en draagvlak voor duurzaamheid binnen en buiten de gemeentelijke organisatie.

3. Aanbevelingen om monitoring en evaluatie van duurzaamheidbeleid beter te borgen.

Waarom &flux?

Wij bieden de beleidsevaluatie aan als een strategisch ontwikkelinstrument. Terugkijken om impactgericht vooruit te kijken. Wij hebben ervaring met het opstellen én evalueren van duurzaamheidsbeleid voor gemeenten, waaronder Maassluis en Goes (in samenwerking met technisch adviesbureau Merosch). Ook hebben we de expertise om het duurzaamheidsbeleid van gemeentelijke deelnemingen te beoordelen en te borgen in de organisatie.

Dit doen wij met een impact gedreven en resultaatgericht team van strategen, adviseurs en verbindende procesbegeleiders.
Samen hebben wij:

  • Diepe inhoudelijke kennis vanuit verschillende domeinen Energietransitie, Klimaatadaptatie, Water, Groen, Circulair en Landelijk Gebied.
  • Ervaring met het functioneren van de gemeentelijke organisatie op bestuurlijk en ambtelijk niveau.
  • Flexibiliteit, tact, zorgvuldigheid en onafhankelijke oordeelsvorming in relatie tot (tegenstrijdige) belangen van stakeholders
Ons Team

Doorpraten over beleidsevaluaties?

Leonoor praat graag met je verder!