Waterschaps instrumentarium voor klimaatadaptatie
Er is steeds meer besef en urgentie dat investeren in een klimaatrobuuste leefomgeving essentieel is, niet alleen vanwege toenemende weersextremen, maar ook om toekomstige hoge herstelkosten te voorkomen. We weten inmiddels wat er moet gebeuren: regionale convenanten en de landelijke maatlat voor klimaatadaptief bouwen hebben duidelijke doelen en normen gesteld. Tegen deze achtergrond onderzoeken meerdere waterschappen hoe zij hun beleid en regels moeten aanpassen om hun gebieden klimaatbestendig te maken. Vanuit &flux begeleiden we dit proces.
Dit is een co-productie van de volgende waterschappen: Hoogheemraadschap van Rijnland, Hoogheemraadschap van Delfland, Waterschap Hollandse Delta, Waterschap Rivierenland, Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, Waterschap Amstel, Gooi en Vecht, en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.
Klimaatbestendige gebouwde omgevingen
De afgelopen jaren is er veel aandacht geweest voor klimaatverandering en de bijbehorende risico’s als gevolg van de weersextremen. Hierdoor is er, eerst op regionale schaal en daarna ook landelijk, hard gewerkt aan het formuleren van heldere doelstellingen en richtlijnen om klimaatbestendige gebouwde omgevingen te kunnen realiseren. In Zuid-Holland ligt er bijvoorbeeld een ‘Convenant Klimaatadaptief Bouwen’, in Noord-Holland is er een ‘Intentieovereenkomst klimaatbestendige nieuwbouw in MRA en Noord-Holland’ vastgesteld en in Utrecht het ‘Convenant Toekomstbestendig bouwen’. Ook landelijk is er het nodige gebeurd: er is de afgelopen tijd niet alleen de ‘landelijke maatlat voor een groene, klimaatadaptieve gebouwde omgeving’ gelanceerd, maar ook de brief ‘Bodem en Water Sturend’ gepubliceerd.
Borging afspraken
Nu wordt het tijd voor de volgende fase: hoe borgen we deze afspraken? Hoe zorgen we voor een goede en duidelijke doorvertaling van klimaatadaptieve maatregelen in instrumentarium? Hoe kunnen waterschappen hun regels en instrumentarium (zoals de Waterschapsverordening, beleidsregels en de Weging van het Waterbelang) hiervoor effectief inzetten?
Verschillende waterschappen zijn ieder voor zich bezig geweest met het onderzoeken van deze vraag. En alhoewel er verschillen in snelheden tussen waterschappen bestaan en ieder andere karakteristieken van de eigen beheergebieden kent, is er toch meer dat bindt en overeenkomt dan dat er verschilt. Uiteindelijk geldt er immers een gezamenlijk belang: het faciliteren en reguleren van het watersysteem in Nederland, tegen de context van een grote bouwopgave en weerextremen.
Samenwerking waterschappen
We hoeven niet apart het wiel uit te vinden. Het werkt prettig om een gelijk speelveld voor ketenpartners en marktpartijen in de bouwketen te creëren. Daarom zijn acht waterschappen in west Nederland een verkenning gestart. Met elkaar zochten we naar gezamenlijk geformuleerde modelregels. Met deze modelregels geven we invulling aan de verschillende afspraken over klimaatadaptatie en water. In dit gezamenlijke proces zijn op een drietal thema’s (teveel water, te weinig water en waterberging) aanzetten tot modelregels geformuleerd. Het gezamenlijke proces smaakt naar meer: de waterschappen blijven graag met elkaar optrekken om de aanzet door te vertalen naar feitelijke ‘modelregels’ voor de nieuw te realiseren gebouwde omgevingen in de beheergebieden.
In verschillende gezamenlijke sessies en opgesplitste werkgroepen zijn we het afgelopen jaar bezig geweest met het formuleren van deze gezamenlijke doelvoorschriften. Zo hebben hydrologen, juristen en beleidsmedewerkers van 8 verschillende waterschappen onder begeleiding van &flux gewerkt aan een document die elk waterschap kan helpen met het borgen van robuuste en toekomstbestendige beheergebieden, waarbij het waterschapsinstrumentarium voor klimaatadaptatie centraal staat.
Geïntresseerd in groen in het stedelijk gebied?
Sander praat graag met je verder!