Netwerkbijeenkomst Leeragenda Groen in en om de Stad (GIOS)

Op weg naar een groener Nederland kwamen vorige week professionals, beleidsmakers en experts uit het hele land bijeen in Utrecht voor de netwerkbijeenkomst van de Leeragenda Groen in en om de Stad (GIOS). Tijdens deze inspirerende dag stond de centrale vraag centraal: hoe zorgen we voor meer én beter groen in onze steden en dorpen?
Vorige week kwam het landelijk GIOS-Netwerk weer samen in Utrecht om inhoudelijk in gesprek te gaan met elkaar over de ‘waarom’, ‘wat’ en ‘hoe’ van meer groen in en om de stad.
We startten met presentaties van de werkgroepen over hun eerste onderzoek inzichten:
- Hoofdgroenstructuur: Hoe kunnen we zorgen dat de gemeentelijke groenstructuur plannen van de tekentafel naar uitvoering komen?
- Pilots, praktijktoetsing en stappenplan: Wat kunnen we leren van gemeenten die al stappen hebben gezet met een nulmeting, pilots en de praktijktoetsing van Handreiking GIOS 1.0?
- Borging en sturing op Privaat Groen: Waarom is het van belang om de groenopgave integraal mee te wegen in ruimtelijke afwegingen en hoe kun je groen juridisch en procesmatig borgen? Welke rollen en instrumenten zijn er mogelijk om als gemeente te sturen op privaat groen?
- Integratie van de Bomennorm: Boomkroonvolume en de boomkroonbedekking zijn belangrijk om inzichtelijk te maken voor implementatie van Bomennorm in de gemeente. Hoe verhoudt de Handreiking GIOS zich tot de Bomennorm en hoe kun je de Bomennorm stapsgewijs ambitieus en realistisch lokaal implementeren?
Tijdens de pauze was er ruimte om te netwerken en verder van gedachten te wisselen. Het tweede deel van de bijeenkomst konden deelnemers kiezen tussen inhoudelijk deelsessie onder andere over Bomennorm en de Omgevingswet door het Norminstituut Bomen. Een uitleg over hoe een boom elke opgave beïnvloedt en hoe elke opgave met de boom te maken heeft. Wist je dat grote bomen met een groot boomkroonvolume de meeste positieve impact op leefomgeving hebben? En dat voldoende ruimte voor de boomwortels zijn voor ecosysteemdiensten in de bovengrond én in de ondergrond?
Tot slot vertelde Bart van Eijk van de gemeente Eindhoven over praktijkervaringen met de Rekentool Klimaatopgave. In deze interactieve sessie werd eerst stilgestaan bij wat de Rekentool Klimaatopgave precies is en inhoud. Vervolgens hebben we gepraat over waarom deze tool is ontwikkeld en van belang is om er daarna gezamenlijk aan de hand van een voorbeeld casus gebruik van de tool te maken. Iedereen was erg onder de indruk van de toffe stappen die gemeente Eindhoven al heeft gezet in hun aanpak omtrent de groenblauwe opgave!
Wil je meer weten over de Handreiking GIOS 1.0 of het netwerk? Neem vooral contact op met Sander van der Wal.
