Klimaatneutrale glastuinbouw
Een toekomstbestendige glastuinbouw. Dat is waar alle partners in Greenports Nederland aan werken. Met provincies, Greenports, Glastuinbouw Nederland, vakorganisaties en het ministerie van LNV is een strategie uitgewerkt en vastgelegd in het Tuinbouwakkoord.
Toekomstbestendige glastuinbouw
Een belangrijk onderdeel van dat Tuinbouwakkoord is de manier waarop in de toekomst slim en gezond planten geteeld worden. Uiteindelijk klimaatneutraal en het liefst zonder gebruik van aardgas. Dat lijkt nu nog een utopie maar in 2040 wil Greenports Nederland die uitdaging waar hebben gemaakt. De Nederlandse tuinbouw is niet voor niets wereldleider. Dat doen we door doelen te stellen die verder gaan dan de competitie en die doelen maken we waar. Dat geeft ons een voorsprong in kennis en concurrentie waarmee we de trend blijven zetten en onze producten en kennis wereldwijd blijven vermarkten.
Met een strategie voor klimaat neutrale tuinbouw speelt de sector in op een aantal onvermijdelijke trends. Retailers en consumenten vragen in toenemende mate om duurzame producten en die willen wij als eerste maken. Klimaatakkoorden op nationaal en internationaal niveau sturen op het vermijden van fossiele grondstoffen. Het gebruik van aardgas zal in de toekomst, direct of indirect via belastingen, duurder worden en wij willen nu al alternatieve energie- en CO2 bronnen tot onze beschikking hebben. Dankzij de investeringen van ondernemers en bedrijven staan we er goed voor. Met alle geothermie en CO2 projecten en programma’s als Het Nieuwe Telen is de Nederlandse glastuinbouw absolute koploper in energie efficiëntie en duurzaamheid.
Op de korte termijn is er heel veel onduidelijkheid over de verduurzaming van de glastuinbouw. De impact van de Corona crisis op de sector is nog niet te overzien. Het klopt dat de ODE roet in het eten gooit voor investeringen in een duurzame glastuinbouw. Gas is veel te goedkoop en de uitwerking van het Klimaatakkoord lijkt op dit moment de levering van CO2 uit de industrie tegen te werken. De SDE++ moet nog worden afgesteld op de warmte- en CO2 projecten voor deze sector. Maar tegelijkertijd worden deze problemen erkend door de politiek en wordt met het ministerie gewerkt aan oplossingen.
Onder het thema energie werkt &flux aan de in het Tuinbouwakkoord beschreven Gebiedsuitwerking. Dat houdt simpelweg in dat in ieder glastuinbouwgebied afspraken gemaakt moeten worden over hoe we in duurzame CO2, warmte en elektra voorziening als vervanging van aardgas gaan voorzien in de komende 20 jaar. &flux begeleidt dit proces voor de ruim 80 glastuinbouwgebieden in Nederland. Wij merken in ons werk dat de onduidelijkheid op korte termijn gevoeld wordt, maar niemand verliest de lange termijn strategie uit het oog. Hulde voor deze sector en iedereen die deze verduurzaming ondersteunt, vanuit markt en overheid!