Klimaatadaptatie
  • Gepubliceerd: 23 september 2024
  • Door: Sander van der Wal

Met het Gorinchem Klimaatproof beleid worden stappen gezet richting een klimaatbestendige stad in 2050. Maar hoe maak je die ambities concreet? De gemeente zoekt naar regels, maatregelen en samenwerking om écht verschil te maken.

&flux zijn samen met Nelen & Schuurmans begonnen met het begeleiden van de Gemeente Gorinchem voor een borgingstraject voor klimaatadaptatie!

Het klimaat verandert en ook Gorinchem krijgt steeds vaker te maken met extremer weer: heter, droger én natter. De risico’s van overstromingen nemen toe, en de biodiversiteit gaat achteruit. De gevolgen van klimaatverandering raken de veiligheid, gezondheid en economie in de stad.

Via het beleid Gorinchem Klimaatproof worden er lokaal stappen gezet richting een klimaatbestendige stad in 2050. Zo is het ook in de toekomst nog veilig en prettig verblijven in de stad.

Maar hoe maak je klimaatadaptieve ambities concreet? De gemeente wil graag concrete handvatten om in de praktijk aan de slag te gaan met klimaatadaptatie. Zo wil de gemeente klimaatadaptatie onderdeel maken van al haar handelen, beleid en gedrag. De behoefte is uitgesproken voor regels, concrete maatregelen en samenwerking met externe partijen, zo dat er met elkaar écht verschil kan worden gemaakt!

Hiervoor werkt &flux aan de aanpak van meerjarige borging d.m.v. beoogde doelvoorschriften en borgingsinstrumenten. Nelen & Schuurmans gaan aan de slag met de gebiedspaspoorten onder de omgevingswet van Gorinchem en leveren daar input voor. Het uiteindelijke resultaat zal de vraag beantwoorden hoe klimaatadaptatie locatie specifiek het beste in Gorinchem geborgd kan worden. Deze zoektocht wordt een balans tussen enerzijds het kunnen toepassen van locatie specifiek maatwerk en anderzijds het concreter formuleren van de prestatie-eisen zodat de verschillende gemeentelijke collega’s handelingsperspectief in zowel nieuwbouw situaties als in de bestaande gebouwde omgeving. De wens is dat uiteindelijk klimaatadaptatie in elke ruimtelijk ingreep wordt meegenomen en gerealiseerd.

&flux en Nelen & Schuurmans kijken er naar uit om de samenwerking met gemeente Gorinchem aan te gaan!

Gepubliceerd: 24 september 2024

Door: Sander van der Wal

Wil je hierover doorpraten?

Sander gaat graag het gesprek aan!

&flux maakt gebruik van cookies om de bezoekers van onze website de best mogelijke ervaring te bieden en voor het analyseren van bezoekersgedrag waarmee we onze website kunnen verbeteren.