Alle hens aan dek voor de grondstoffentransitie!
Volledig circulair in 2050 en de helft minder primaire grondstoffen in 2030! Dat is de ambitie voor Nederland en dat is nog (maar) zes jaar voor de eerste mijlpaal op weg naar volledig circulair.
Als we bedenken welke aanloop de energietransitie nodig heeft gehad om ‘op stoom’ te komen (in 2022 was het aandeel hernieuwbare energie 15% van het eindverbruik van energie (bron CBS), dan is het nu alle hens aan dek voor de grondstoffentransitie. Alle ballen op de opschaling van veelbelovende technologieën, het vergroten van de beschikbaarheid van duurzame grondstoffen en een eerlijk speelveld voor toepassing van duurzame koolstoffen!
Afgelopen jaar hebben &flux, CE Delft, TNO en Power2X – in opdracht van de Provincie Zuid-Holland – een aantal duurzame koolstofstromen (biomassa, CO2, afval en plastic) en toepassingen (plastic, brandstoffen en chemie) geanalyseerd op klimaatimpact en bijdrage aan een duurzame economie (Sustainable Carbon Cycles). Hiermee wil de provincie meer inzicht krijgen in de diverse routes, maar vooral ook de dialoog voeren met de betrokken stakeholders over inzet van middelen. Want: een complexe transitie als deze kan alleen in goede dialoog en nauwe samenwerking met alle sleutelspelers en door het maken van keuzes met beperkte middelen. Uiteindelijk is het de markt die de grote (investerings)beslissingen neemt.
In de afgelopen maand hebben we diverse dialogen gevoerd in de regio Zuid-Holland op basis van de resultaten van deze studie. O.a. met de Industrietafel Rotterdam-Moerdijk. Maar ook met industriële clusters buiten de regio, zoals in de haven van Amsterdam en in de haven van Antwerpen. De kerninzichten uit de studie bleken zeer nuttige ‘feedstock’ voor de dialoog over technologie en vestigingskeuzes aldaar. En deze gesprekken hebben ons geleerd dat deze clusters juist ook op zoek zijn naar de (gemeenschappelijke) elementen waarin ze elkaar kunnen versterken. Elk vanuit hun eigen kracht. De industrie in Nederland en België opereert immers niet in aparte regionale bubbels en deze transitie is een enorme kans om de samenwerking nu volop door te voeren. Daarbij zijn er sowieso een aantal ‘no-regret acties’ die voor alle clusters en voor alle product routes gelden:
- Inzet op vergroten beschikbaarheid van duurzame (en betaalbare) energie! Dit is de basis voor alle routes in de grondstoffentransitie
- Inzet op vergroten beschikbaarheid van duurzame grondstoffen, waarbij de inzet van (duurzame) biomassa nu al en in de toekomst een belangrijke rol speelt
- Creëer/reserveer fysieke ruimte voor integratie van de nieuwe grondstoffen en routes, zowel nieuw als samen met de bestaande industrie met al haar kennis en infrastructuur
Laten we elkaar daarin vinden, versterken en samen optrekken. Gelukkig zien we steeds meer initiatieven waarbij sleutelspelers over hun schaduw heen stappen en vol voor deze transitie gaan.
Wil jij ook in gesprek over de verschillende routes naar groene koolstoffen en wil je weten wat jouw organisatie kan doen met deze resultaten? Of zoek je naar partners waarmee je samen (nieuwe) groene koolstofstromen wilt opzetten?
Wij helpen je graag om jouw grondstoffentransitie te realiseren!
Gepubliceerd: 2 mei 2024
Door: Nicole van Klaveren, Leonoor den Ottolander en Petrus Postma