Verwaarding restwarmte Suez Roosendaal - &Flux
Restwarmte verwaarden
  • Suez
  • Roosendaal
  • 2020
  • Petrus, Annebel

De afvalenergiecentrale van Suez in Roosendaal zet op jaarbasis ongeveer 360.000 ton afval om in elektrische energie. Bij de productie gaat op dit moment nog veel restwarmte op een temperatuur van ca. 70 graden verloren die elders hergebruikt zou kunnen worden. Er ligt al een klein net naar de stad, maar de echte potentie van hergebruik zit in de twee grotere glastuinbouwclusters in de regio. Hetzelfde geldt voor de CO2 in de rookgassen van de centrale; ook die kan worden hergebruikt in de glastuinbouw. Bijzonder is dat de glastuinbouw hiermee voor een groot deel van het aardgas af kan, iets waar de sector zich hard aan heeft gecommitteerd (in 2040 klimaatneutraal).

Over dit project

Voor Suez zijn de glastuinbouwgebieden Steenbergen en Dinteloord erg interessant voor de afzet van CO2 en restwarmte. Om dat gerealiseerd te krijgen, zullen de berekeningen die tot nu toe gemaakt zijn voor Steenbergen omgezet moeten worden in een businesscase waar alle betrokkenen mee uit de voeten kunnen. Als dat lukt, is dit voor de toekomstbestendigheid en verduurzaming van de glastuinbouwgebieden en de afvalenergiecentrale een grote stap voorwaarts.

&Flux onderzoekt met Suez de businesscase. Daarnaast creëren we natuurlijk de coalitie die van de businesscase een succes gaat maken en alles gaat doen wat daarvoor nodig is.

Geïnteresseerd in dit project?

Neem contact op met Petrus!

Volg ons op: