Eindelijk: door de bomen het klimaatbos weer zien!

Klimaatadaptief bouwen heeft, als thema althans, de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen. Diverse regionale koploperinitiatieven zijn vol enthousiasme met gebiedspartners aan de slag gegaan. Beleidsregels, producten en hulpmiddelen werden ontwikkeld en dat heeft geleid tot een mooie mix van voorbeelden en instrumenten!

Maar, we zien ook dat er een behoefte ontstaat aan regie. Want; welk instrument of voorbeeld is nu juist in mijn situatie van toepassing en belangrijker weten we nu inmiddels wel alles wat we moeten weten?

Klimaatadaptief bouwen vraagt nu eenmaal om gebied specifiek maatwerk. Daarbij hebben vaak stevige en intensieve samenwerkingen tussen verschillende partijen uit de keten aan de basis gestaan voor het vervaardigen deze producten en hulpmiddelen. Deze samenwerkingen worden heel vaak lokaal of regionaal vormgegeven. En ondanks dat de doelgroepen voor deze producten en hulpmiddelen zeer divers zijn raken ze altijd partijen uit de gehele bouwketen: (lokale) overheden, ontwikkelaars, bouwers, financiers en andere belanghebbenden.

Landelijk én regionaal ontstaat nu een bredere vraag naar kennisuitwisseling van de beschikbare instrumenten en handvatten voor verdere samenwerking in dit publiek-private domein. Hierbij ontstaan vragen als: Sluiten al deze instrumenten wel op elkaar aan? Hebben we de juiste kennis? Is de werkwijze eenduidig en helder? Is de aanpak vanuit hoog stedelijke regio’s ook te gebruiken op landelijk niveau?

Door middel van ‘Het Ritsen’ van de producten en hulpmiddelen voor klimaatadaptieve gebiedsontwikkeling willen we deze analyse uitvoeren en beschikbaar stellen aan beleidsmakers en regisseurs van deze processen.

In een latere fase bundelen we deze kennis in een Leermodule. Daarover later meer! 

&flux maakt gebruik van cookies om de bezoekers van onze website de best mogelijke ervaring te bieden en voor het analyseren van bezoekersgedrag waarmee we onze website kunnen verbeteren.