• Gepubliceerd: 5 november 2020
  • Door: Mark Zuyderwijk

Voor de branchevereniging Interieurbouw & Meubelindustrie gaan we aan de slag om een circulaire roadmap plaatmateriaal te maken.

De circulaire economie speelt een grote rol in de verduurzamingsopgave om grondstoffen langer hoogwaardig in te zetten en (daarmee) CO₂ uitstoot te reduceren. Bij de verwerking van hout in de interieurbouw en meubelindustrie komen grote hoeveelheden reststromen vrij. Deze reststromen ontstaan na bewerking van verschillende soorten plaatmateriaal in de sector. De soorten plaatmateriaal zijn: spaanplaat, MDF en volkern. Het type plaatmateriaal wat gebruikt wordt is belangrijk. Spaanplaat is bijvoorbeeld heel goed te recyclen en dit gebeurt dan ook al veel. MDF daarentegen is niet goed te recyclen en levert daarmee een grote bijdrage aan de laagwaardige toepassing van de reststromen in de sector.

Voor de branchevereniging zullen we een rapport aanleveren waarin we beschrijven wat de verschillende plaatmaterialen zijn en de eigenschappen ervan. Daarnaast beschrijven we welke route het plaatmateriaal aflegt door de keten van producent tot aan de afvalverwerker. Uiteindelijk worden aan de hand van de Circulaire R-ladder een aantal routes in kaart gebracht die de sector naar meer circulair gebruik van plaatmateriaal leiden.

Om hiertoe te komen hebben we afgelopen weken verschillende interviews afgenomen en in kaart gebracht voor welke uitdagingen de sector staat. De uitdagingen waar we het over hadden ging over ketensamenwerking, het betere inzamelen en recyclen van plaatmateriaal en tenslotte over het duurzaam hergebruiken van meubels en interieur.

In de roadmap komen al deze onderwerpen terug.

Het rapport kun je hier vinden.

Wil je meer weten?

Neem contact op!

Op de hoogte blijven van dit project? Mark praat je bij en beantwoordt graag alle vragen.

&flux maakt gebruik van cookies om de bezoekers van onze website de best mogelijke ervaring te bieden en voor het analyseren van bezoekersgedrag waarmee we onze website kunnen verbeteren.